משרד הרווחה מפקיר נכי צה"ל להתעמרות והתעללות ממסדית

מאי 2014 - עובדי אגף השיקום במשרד הביטחון חוו בעבר מקרי אלימות במהלך עבודתם, אבל ניסיון למנוע מקרים נוספים הרחיק אולי לכת. נוהל פנימי של האגף קובע כי נכה צה"ל שמרים קול על עובד, לא יורשה להגיע למקום למשך מספר חודשים ובמקרים קיצוניים אף תישלל קצבתו. הנוהל מעורר את זעמם של נכים רבים, שפונים לבג"ץ בניסיון לבטלו.


בשנים האחרונות חלה עלייה במקרי האלימות כלפי עובדי ציבור. על רקע העלייה הזאת הוציא משרד הביטחון מסמך בשם "נוהל טיפול באלימות כלפי עובדי אגף השיקום". הנוהל הזה קובע סנקציות חמורות - גם במקרים שבהם נכה צה"ל משתמש ב"דיבור בוטה". אפילו "הרמת קול כדי צעקה בטלפון" תיחשב מקרה אלימות שיאפשר את הרחקת הנכה ממתקני האגף לתקופה שבין חודש לשלושה חודשים.

"ישנו פקיד, לא שופט, אלא פקיד - שמקבל החלטה להרחיק בן אדם", אומר עו"ד דורון אפיק, פרקליטו של נכה צה"ל שקיבל צו הרחקה. "יש לזה משמעות כספית מאוד מאוד גדולה ולפעמים אפילו משמעות של חיים. בן אדם צריך ועדה רפואית דחוף והוא לא יקבל אותה".

"הטבות הניתנות במרפאה או דורשות זימון לוועדות שונות - לא יינתנו בתקופה זו", קובע המסמך. מי שנמצא בתהליך השמה בעבודה, ייחשב לו הדבר כמי שהופסקה מועמדותו לעבודה. המשמעות הכספית ברורה: הפסקת תגמול מחוסר פרנסה, תגמול הדומה לדמי אבטלה - וכל זאת, כאמור, גם במקרה שנכה צה"ל הרים את הקול או דיבר באופן בוטה.

"כולנו מגנים מעשי אלימות, גם מילולית וגם פיזית", אומר עו"ד עידן קלימן, מנהל האגף המשפטי בארגון נכי צה"ל, "הבעיה היא שאני עובד בארגון מעל לעשור ויצא לי להיתקל בלא מעט נקרים שנכי צה"ל הורחקו, לדעתי, על לא עוול בכפם. יש עוד הרבה דברים שאפשר לעשות לפני שמרחיקים נכי צה"ל, במיוחד אנשים שהם פוסט-טראומטיים ובמיוחד נכים שבאים לקבל טיפול עקב מצוקה".

אין תגובות:

משרד הרווחה - דרכי רמיה לסחר בילדים

משרד הרווחה - דרכי רמיה לסחר בילדים